Anzotica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Otkrijte zlo u talogu kafe

Go down

Otkrijte zlo u talogu kafe Empty Otkrijte zlo u talogu kafe

Komentar by Admin on Sat Oct 07, 2017 9:22 am

Otkrijte zlo u talogu kafe

Ogledanje ili falanje iz šoljice kafe vjerovatno je među najpoznatijim mantičkim vještinama na svijetu. Iako su se kroz vijekove načini pripreme kafe, kao jednog od najdražeg osvježavajućeg napitka, promjenili i taloga je sve manje u našim šalicama, ljudska želja za dekodiranjem znakova sudbine, posebno gatanjem u kafu, ostala je nepromjenjena od perzijskih vremena, gdje se ovakav način predskazivanja sudbine prvi put i pojavio.

Od kada su otkriveni prije mnogo vijekova na području Jemena i Etiopije plodovi grma quahve - doslovni prevod riječi quahva je „osvježavajuća“ - kafa je postala užitak za sve slojeve društva. Zbog ljepote svog okusa nadahnjivala je i mnoge prosvjećene glave te je ostala zapisana brililjantna izjava od strane Taljerana, Napoleonovog ministra, kako je" kafa crna kao đavo, vrela kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav!"

Bilo da je nazivamo kahva, kafa, kava, coffee ili kafe ona je uvijek poziv za druženje i razgovor, a ponekad i na flert. Zbog toga je njen pozitivan socijalni učinak neporeciv. Isto tako, bez tople šolje jutarnje kafe mnogi od nas ne bi doslovno mogli otvoriti potpuno oči i započeti dan te ona kao takva predstavlja napitak za buđenje svijesti, spoznaje i snage da se krene dalje. Uz kafu mnogi razmišljaju šta moraju napraviti tog dana jer im ona pobuđuje koncentraciju i daje snagu mišićima.

Kafa je bez svake sumnje magični napitak i vjerovatno zbog mnogostruki učinaka na ljude ne treba čuditi da se u dalekoj prošlosti negdje na prostoru današnjeg Irana neko dosjetio tumačiti figure među ostacima taloga u šoljici. Sasvim izgledno je kako taj nepoznati proricatelj nije ni slutio da je svojim maštovitim nadahnućem sasvim slučajno otvorio put za svjetsku slavu jednom od najpoznatijih načina odgonetanja sudbine.

Dolaskom Osmanlija na Balkan ispijanje kafe postalo je prilično popularizirano i samim time ovaj napitak postaje sastavnim dijelom svakodnevnog života. Zbog te svoje zastupljenosti u skoro svim domovima uz kafendisanje i ogledanje u talog postaje zabavom dokonih žena i djevojaka željnih otkrivanja svojih ljubavnih nedoumica. One koje su bile vještije u tome za kratko vrijeme su se prometnule u čitačice kafenog toza te se od tada u narodnom žargonu Bosne i Hercegovine najčešće nazivaju gledalice ili faletarke.

Koliko je ovo proricanje cjenjeno najbolje pokazuje maksimalna pažnja i trud kojim se na ceremonijalan način priprema sama kafa, koja uvijek mora biti pripremljena bez dodavanja šećera. Pravilo je da se skuhana kafa prvo ulije u šoljicu onoga kome će se falati, koju ta osoba konzumira tek nakon pet minuta, kako bi se dalo dovoljno vremena talogu da se spusti na dno. Obično se potom ispije u nekoliko gutljaja a fildžan se okrene i poklopi na tanjurić. No, prije nego li bi se započelo glavno gatanje, nakon okretanja fildžana, nestrpljive žene bi tumačile izgled pjene, da li se kafa slučajno prolila ili pokipjela itd. Dok bi se čekalo da se talog ocijedi na tanjurić atmosfera bi postajala napeta i sa puno nestrpljenja se čekalo da faletarka uzme fildžan u ruku i započne sa svojim izlaganjem.


Kocka šećera za bolje tumačenje

Ritual namjenjivanja šoljice u Bosni je sljedeći; recimo da se klijent zove Melina. Gledalica nakon ispijanja kafe uzima fildžan klijenta i pita je šta konkretno želi saznati u ogledanju. Tada se obično govori ono što je gorući problem poput ljubavi, posla, kućni ili bračnih odnosa, polaganje ispita, odlazak na put, i tome slično. Ukoliko je u pitanju ljubav onda se mora reći ime voljene osobe. Uzet ćemo primjer da se muškarac koji interesuje Melinu zove Dino. Pošto je saznala potrebne podatke faletarka pruži šoljicu prema Melini, kako bi ona puhnula u nju, a onda je okreće u smjeru kazaljke na satu i tiho govori;

Melina ovu kafu pije i namjenjuje u ime hazreti Fatime i hazreti Alija, njihovog dina i imana, božijeg znanja, i ovog fildžana, na sudbinu sa Dinom. Ako je ima nek se pokaže, ako je nema da joj se kaže!

Za one čitaoce koji ne razumiju pojam din i iman najkraće objašnjenje jeste da je riječ o vjeri i vjerovanju. Ova takozvana fal-basma ili formula za proricanje je zanimljiva i zbog toga što se u njima navode hazreti Fatima i njen muž Ali, kćerka i zet božijeg poslanika Muhameda, kojima se u narodnom vjerovanju Irana i Turske pripisuje sposobnost proricanja sudbine uz pomoć graha i kafe.

Zatim se fildžan prevrne na tanjurić i na njega se stavi kocka šećera. U prošlosti je bio običaj da klijent prije samog ogledanja pod tanjurić stavi novčanicu sa kojom misli platiti falanje, čemu se govorilo da je "za nafaku" odnosno da se bolje "otvori" šoljica. Taj bi novac faletarka prije samog tumačenja kafeni simbola uzela i pospremila.

Nakon pet minuta, što je sasvim dovoljno da se razlivene figure u talogu oblikuju i šoljica osuši, gatara preokreće fildžan a kocku šećera si stavlja u usta ili je polako lomi i tokom cijelog procesa proricanja po malo stavlja na jezik. To nije nimalo slučajan gest već zapravo ima svoj logičan i motivacijski smisao. Naime, kako šećer i općenito slatkiši povoljno utiču na ljudsko raspoloženje, sasvim je izvjesno da će i sama faletarka, uz ovakav podsticaj, biti mnogo rasploženija za proricanje.


Prije samog tumačenja jasno se određuju mjesta koja imaju svoja posebna obilježja, to se posebno odnosi na dno fildžana koje se naziva „kuća“ ali i „srce“. Sve ono iznad dna, što se nalazi na stijenkama šolje, karakteriše se kao „krug sudbine“, i on počinje od drške i ide u krug, u smjeru kazaljke na satu, završavajući na početnom mjestu. Figure na ivici šoljice ili blizu nje predstavljaju sadašnjost a one koje su na sredini ili pri dnu šolje simboliziraju budućnost. Strana kojom je klijent pio kafu simbolizira njegov spol, u ovom slučaju ženski, a ona nasuprot njoj muški spol.


Tragovi negativne energije

Standardno u kafeni talog se ponajviše gleda zbog emotivnih nadanja. Klasični znaci ljubavi, uzajamnih osjećaja, zaruke, vjenčanja su oni poput srca, prstena, Sunca, ruže i slično. Simboli nesretne ljubavi tojest one koja se neće realizirati su nož, ovca, suze, žuti list, zmija, i tako dalje. Uostalom, svima onima koji se interesuju za ovu divinacijsku vještinu više, manje poznata su značenja većine simbola stoga ću iskoristiti priliku i prenijeti neka vanredna tumačenja taloga po kazivanju pojedinih bosanskih faletarki. Ona su iznimno vrijedna, jer su rezultat empirijskog iskustva, i mogu pomoći da se detektiraju pojedinačni skriveni motivi i njihove posljedice.

Naime, poznato je kako se svakom mantičkom vještinom može dokučiti šta eventualno stoji iza problema koje muče neku osobu. Njihov radijus je prilično opsežan; od sasvim slučajnih dodira sa negativnom energijom, u što se može ubrojiti urokljivo oko, ciljano usmjerenim zlom (magija, kronična zavist, proklinjanje) ili pak destruktivnim uticajem vlastitih misli (psihička blokada, strah, šok). Svi navedeni oblici na različite načine utiču na čovjeka, njegovo fizičko i mentalno stanje, te samim time i sudbinu.

Prije nego pređemo na dio tumačenja potrebno je naglasiti da prema problemu eventualno negativnih uticaja pristupate oprezno i prije nego li bilo šta zaključite eliminirajte sve druge moguće uzročnike. Ili jednostavnije rečeno, ne donosite prebrzo sud ukoliko u jednom gatanju tojest šolji vidite neki od dole navedenih simbola. Ponovite ogledanje nakon tri ili više dana pa ukoliko se opet uoči identičan znak ostaje vam vrlo malo mogućnosti za sumnju.


Znaci negativnih upliva


Skup sitni tačkica na tanjuriću može implicirati kako vam je na kućni prag prosipanja zemlja sa groba. Znači, postali ste meta nečije magije.

Crna mačka označava prisustvo crne magije. Kada se taj simbol ugleda u šoljici treba detaljno promotriti šta se nalazi oko njega, kako bi se otkrilo od koga ili iz kojeg pravca dolazi.

Figura šišmiša otkriva da ste žrtva ljubavne magije, i obavezno se proispitajte ko vas u zadnje vrijeme privlači ili prema kome imate nedefinisane osjećaje.

Oko je znak uroka. Neko vas je urekao i vjerovatno imate pojedine simptome: često zijevate, boli vas glava, hvata vas nagla studen ili temperatura i slično. Odmah se treba obratiti nekoj osobi plavih očiju koja se bavi eliminacijom zla da vam otkloni uroke.

Nož je znak upozorenja i on vas savjetuje da zakoljete kurban ili podijelite milostinju. To će vam pomoći da otklonite trenutne ili se zaštitite pred skorašnjim nedaćama.

Zec je simbol koji upućuje da vam je hitno potrebno saliti strahu ili stravu a najbolji pokazatelj toga je preplašenost i krajnje potrgani snovi - loše spavanje, nesanica, nervoza.

Ključ je znamenje blokiranosti. Kada je taj simbol naglašen tojest velik u šoljici onda otkriva da sve što započnete ide uz poteškoće ili nailazite na stalne zapreke.

Paukova mreža otkriva psihičke probleme neke osobe ili da se ona trenutno nalazi u nekoj krizi takve vrste.

Stijena je upozorenje da osoba kojoj se gleda u šoljicu pati od depresije, pa čak i suicidnih misli.

Arapsko slovo - kada se u talogu uoči neki od znakova koji neobično podsjeća na arapsko slovo to je pouzdan znak kako ste pod protekcijom više sile, štite vas dobra bića ili sami Bog.


Obavezno prevrnuti šoljicu zbog uroka

I za kraj bosanske gledalice savjetuju da se šoljica nakon obavljenog falanja odmah prevrne naopako do pranja pošto, navodno, "nije dobro" da neko sa strane gleda u nju. - Može ti neko ureći šoljicu pa se ništa neće ostvariti, otkriva jedna od njih, Nisveta Č. iz Cazinske krajine.

Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 25
Join date : 2017-10-07

https://anzotica.forumbo.net

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu